Algemeen

Het wapen ‘Floret’ is in de eerste plaats afkomstig uit het Frans. Dit verwijst naar de verdikking op de punt van het wapen, die noodzakelijk was om blessures te voorkomen. (fleur = Frans voor bloem)
Floret en Sabel zijn voor het eerst op de moderne Olympische Spelen geïntroduceerd in 1896, dit zijn enkel mannen. Een paar jaar later, 1924, volgen de  vrouwen op Floret.
Floret is een wapen die gepaard gaat met voorrangsregels. Hierdoor ontstonden heel wat problemen tijdens verschillende wedstrijden. Daarom heeft men in 1913 de FIE (Fédération International d’Escrime) opgericht voor het reguleren en codificeren van de schermsport.
De floret is van oorsprong een trainingswapen. Treffers in het aangezicht waren gevaarlijk dus werd het hoofd niet opgenomen in het geldige trefvlak. Daarnaast werden ook de armen en benen niet in rekening gebracht. Dus het enige geldige trefvlak bij floret is de romp.
 


Het totale gewicht van de Floret mag maximaal 500g bedragen. De maximale lengte is 110cm.
Het wapen bestaat uit drie delen. Een handgreep, een kom met een doorsnee van 9,5-12cm en een rechthoekige kling van 90cm met een elektropunt. Geldige treffers kunnen enkel toegebracht worden met de punt.
Het moderne competitie schermen maakt gebruik van elektrische aanduiding van de treffers. Hierbij moet een treffer met een kracht van minstens 4,9 Newton (500g) gezet worden. Floret combineert de terughoudendheid van het schermen met een Degen en de vaart van het schermen met de Sabel.